top of page

RHD2-uitbraak 2022

Helaas zijn wij in november 2022 getroffen door het nare konijnenvirus RHD2. Hierdoor zijn we veel van onze (fok)dieren verloren in een tijdsbestek van 7 dagen (8 volwassen dieren en 5 jongen). Een pijnlijke ervaring. Omdat we onze dieren natuurlijk ontzettend missen, wil ik ze op onze website graag nog in het zonnetje zetten. In 2023 zullen we gaan bekijken of we een doorstart gaan maken. 

Bericht op onze social media kanalen (25 november 2022)

 

Hallo volgers,

Vorig weekend zijn we hier in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht gekomen. Zondag vertelde ik jullie dat we één van onze (hoog drachtige) voedsters zijn verloren, daarna is het helaas alleen maar erger geworden. Al snel werd het voor ons pijnlijk duidelijk, we hebben hier te maken met het RHD-virus. RHD is een enorm besmettelijk virus dat zich razendsnel kan verspreiden. Besmette konijnen vertonen nauwelijks verschijnselen (hier zag ik vooral een zwaardere ademhaling en vage sufheid/sluimerstand) en liggen enkele uren later dood in hun hok. Dit maakt het onmogelijk om te bepalen welke dieren besmet zijn en welke niet.

Inmiddels zijn we 6 van onze volwassen dieren en 4 van de jongen (5 weken oud) verloren. Twee andere lijken lichte symptomen te vertonen dus die zullen er vanavond waarschijnlijk niet meer zijn (moeder met overgebleven jong). Dit allemaal in een tijdsbestek van 5 dagen. De slachtoffers tot nu toe zijn zowel gevaccineerde als ongevaccineerde dieren. De eerste dagen was ik erg boos op mijzelf omdat ik (heel eerlijk) niet zo’n trouwe vaccineerder ben, dat is dom en naïef, een pijnlijke les. Al zien we nu ook dat dit het niet helemaal had kunnen voorkomen.

Zoals jullie waarschijnlijk begrijpen is de verslagenheid hier enorm, de zakdoekjes zijn niet aan te slepen. Elke dag leven we tussen hoop en vrees, momenteel is de vrees groter dan de hoop. De eerste dagen probeerde ik positief te blijven maar inmiddels is de hoop dat er nog iets van ons konijnen bestand over gaat blijven verdwenen. Met lood in m’n schoenen loop ik naar m’n konijnen toe om ze te verzorgen, bang voor wat ik ga aantreffen. Zijn er nieuwe zieke? Wie leeft er niet meer? En hopeloos staan we samen voor de verblijven te staren, ons afvragende welk van de konijnen de volgende gaat zijn. Want dat er een volgende gaat komen dat weten we inmiddels wel.

Hoe het virus hier gekomen is, is een raadsel. Het kan op zoveel manieren verspreid worden! De afgelopen weken hebben we geen nieuwe dieren hier gekregen en zijn er geen jongen verhuisd, dus dat iemand het meegenomen heeft naar hier is onmogelijk. Dus of ikzelf ben de bron geweest (via kleding, schoenzolen, kan van alles zijn), of muggen of wilde konijnen die hier soms ook zitten . Niet te achterhalen dus, en al hadden we het wel kunnen achterhalen dan was de situatie er nog niet anders op geworden.

Dus ja… voorlopig zal NHDtjes van Karli dus even op een heel laag pitje staan en misschien zelfs helemaal stoppen. Zeven jaar passie, selecteren en dagelijks met trots en liefde bezig zijn met je dieren is in één klap weg. Veel van mijn dieren stamde nog af van de eerste hangoren waar ik 7 jaar geleden mee gestart ben. Heel pijnlijk om dit allemaal te verliezen.

Over een doorstart durf ik nu nog even niet na te denken. We zitten momenteel nog midden in deze strijd en zijn er voorlopig ook nog niet vanaf. Het virus kan namelijk nog lang overleven in de omgeving. Ook ben ik momenteel ruim 5 maanden zwanger van ons tweede kindje, dus zowel emotioneel als lichamelijk zie ik even niet hoe we dat zouden moeten gaan doen. Als deze ellende voorbij is, zullen we eerst de tijd nemen om deze heftige periode met alle verliezen te verwerken en dan zien we wel weer verder. We gaan nu nog even uit van het ergste scenario en dat is dat we een groot deel (al dan niet alle) konijnen de komende dagen zullen gaan verliezen.

Ik ben wel bereid om eventuele vragen van jullie te beantwoorden. Hoe erg het ook is, ook dit hoort bij het houden van dieren. Elke diersoort heeft zijn eigen besmettelijke ziektes waar dieren aan dood gaan. Ik ben ook nooit geheimzinnig geweest over de minder leuke kanten van het fokken/houden van dieren, daarom dat ik ook deze verschrikkelijke situatie wil delen met de buitenwereld. Hiermee hoop ik andere te kunnen informeren, waarschuwen en eventueel te helpen. Dus heb je een vraag, reactie, ooit hetzelfde meegemaakt? Plaats dan een reactie of stuur me een privé berichtje.

Momenteel zijn er nog vier van onze voedsters in leven en drie van onze rammelaars. Ook hebben we nog wat jonge dieren. Een nestje telt nog één jong (5 weken oud), een nestje van 5 jongen (3 weken oud) en een nestje van 3 jongen (tot mijn grote schrik woensdag geboren, ik was even vergeten dat we natuurlijk ook nog drachtige dieren hadden).

In de foto’s de volwassen konijnen die we tot nu toe verloren zijn. Zo kunnen ze nog één laatste keer stralen op deze pagina.

Liefs,

Verdrietige Karli

​

----------

​

Update op onze social media kanalen (28 november 2022)

​

Update:

Sinds de post van vrijdag zijn we helaas nog 2 volwassen konijnen en 1 jong verloren, twee konijnen waren op het moment van de update al ziek en zijn diezelfde dag nog overleden. Zaterdag bleef het rustig dus ik had goede hoop dat we er door waren, maar zondag ochtend hadden we toch weer een nieuw sterfgeval. Dat maakt dat het verlies momenteel op -13 staat.

We hebben nu nog 13 konijnen in totaal die (nog) in leven zijn. Drie volwassen rammen en twee volwassen voedsters met hun jongen (een nestje van ruim 4 weken en een nestje van bijna 1 week oud). Alles is grondig ontsmet en de konijnen zijn niet meer uit hun hokken geweest om eventuele kruisbesmetting te voorkomen (normaal gaan ze om beurten in de rennen).

Momenteel hebben we geen nieuwe konijnen die ziekteverschijnselen vertonen dus hopelijk wordt het nu wat rustiger (al durven we dat eigenlijk nog niet te hopen gezien we de incubatietijd nog niet voorbij zijn…)

Graag wil ik jullie bedanken voor alle medelevende reacties die we hebben gehad het afgelopen weekend. Dat heeft me goed gedaan. Ook heb in veel berichten gekregen van mensen die een soortgelijke situatie meegemaakt hebben en ik heb veel gehad aan de tips die ik gekregen heb hieruit. Wij hebben ons lesje wel geleerd en zullen de (mogelijke) overlevers zorgvuldiger (moeten) gaan vaccineren. Hiermee hopen we om deze ellende nooit meer mee te hoeven maken.

​

Verloren dieren

Hieronder een overzichtje van de dieren die we in deze periode verloren zijn. 

Otter-bruin 1 - Voedster - 2018

Deze voedster heb ik in 2018 aangekocht van een collega hobby-fokker. Ze was mijn eerste otter-bruine voedster en bracht daarmee ook de eerste nestjes met deze mooie kleur erin. Omdat ze al wat ouder werd, was het plan om haar aankomend jaar met pensioen te laten gaan. Ze was me erg dierbaar, dus daarom vond ik het lastig om een nieuw plekje voor haar te zoeken. We speelde daarom ook al met het idee om hier iets blijvends te gaan creëren zodat ze hier oud kon gaan worden. Helaas mocht dat niet zo zijn en is ze op zondag 27 november 2022 in de ochtend overleden. â€‹

​

Zilvervos-blauw 3 - Voedster - 2021

Deze voedster is in maart 2021 hier geboren uit mijn otter-blauwe voedster (inmiddels verhuisd naar een collega hobby fokker). Haar oma (zilvervos-blauw 1) had ook deze prachtige kleur maar het duurde erg lang voordat ze die doorgaf aan haar jongen. Uiteindelijk toch gelukt om zelf deze mooie kleur door te fokken. Haar zus (zilvervos-blauw 2) is begin dit jaar verhuisd naar een andere hobbymatige fokker, als je teveel dieren hebt dan moet je soms kiezen. Helaas mocht het niet zo zijn en is deze mooie voedster dinsdag avond 22 november 2022 overleden. ​

​

Otter-bruin 5 - Voedster - 2021

Deze voedster is in mei 2021 hier geboren uit otter-bruin voedster 3 en King, een van de eerste otter-bruine rammen die in 2017 hier is komen wonen. Haar moeder is met pensioen en in 2021 verhuisd naar een ander adres. Haar vader King is begin dit jaar verhuisd naar een collega hobbyfokker. Deze mooie, lieve voedster is helaas maandag 21 november 2022 overdag overleden. Ik wilde graag twee nakomelingen van King behouden in onze voedsterlijn, maar die zijn dus inmiddels beide niet meer. 

​

Snowy Junior - Voedster - 2021

Deze voedster is in mei 2021 hier geboren uit mama Snowy en gabber. Haar moeder Snowy stamde nog af van mijn eerste NHD voedster die ik in 2016 aanschafte. Haar naam was mama zilvervos-zwart (Mia). Mia is in 2019 verhuisd en heeft nog enkele mooie jaren pensioen gehad. Mama snowy is begin dit jaar verhuisd naar een andere hobby fokker. Haar vader Gabber woont nog wel hier en is momenteel nog in leven. Aangezien deze kleur niet officieel is en ik geen idee heb hoe dit genetisch is voortgekomen, betekend de dood van Snowy junior ook automatisch het einde van dit leuke kleurtje. Snowy junior is op donderdag middag 24 november 2022 overleden. 

​

Otter-blauw 3 - Voedster - 2021

Deze voedster is in juli 2021 hier geboren uit de combinatie gabber en mama otter-bruin 1 (stammoeder, ook overleden deze week). Haar moeder was dus mijn eerste otter-bruine voedster. Ik was erg blij dat ik uit haar lijn ook een otter-blauwe lijn kon op starten. Haar vader Gabber woont nog wel hier en is momenteel nog in leven. Ze was het eerste slachtoffer welke ik zondag 20 november 2022 in de ochtend dood in haar hok vond. Ze was hoog drachtig van onze rammelaar bikkel (ook overleden) en ik dacht nog dat het complicaties van de bevalling waren die haar het leven hadden gekost. Al snel werd duidelijk dat dat niet het geval was. 

​

Otter-blauw 4 - Voedster - 2022

Deze voedster is in maart 2022 hier geboren uit de combinatie bikkel (ook overleden deze week) en mama otter-bruin 1 (stammoeder, ook overleden deze week). Graag wilde ik een voedster uit deze combinatie houden omdat ik al langer speelde met het idee om gabber met pensioen te doen en nieuw bloed te introduceren. Deze mooie voedster zou zijn lijn voort moeten gaan zetten. De foto is nog van het voorjaar, ik was er nog niet aan toe gekomen om nieuwe foto's van haar te maken. Ze was ontzettend mooi aan het opgroeien. Helaas is ze dinsdag 22 november 2022 in de avond overleden. 

​

Otter-bruin 6 - Voedster - 2021

Deze voedster is hier geboren in augustus 2021 uit de combinatie King en mama otter-bruin 1 (stammoeder, ook overleden deze week). King was een van de eerste otter-bruine rammen die in 2017 hier is komen wonen. Hij is begin dit jaar verhuisd naar een andere fokker. Mama otter-bruin 1 is natuurlijk al vaker teruggekomen in de verhalen over de verloren dieren. Deze voedster heb ik aangehouden uit het laatste nestje van King dat hier geboren was, omdat ik wist dat King ons zou gaan verlaten. Zo zou ik nog 2 voedsters hebben die zijn bloed door zouden kunnen geven. Helaas mocht het niet zo zijn. Donderdag en vrijdag zijn haar jongen (5 stuks) één voor één overleden en vrijdag avond 25 november 2022 was ze zelf helaas aan de beurt. 

​

Bikkel - Rammelaar- 2019

Bikkel is in 2019 hier komen wonen, hij was toen zo'n 9 weken oud. Bikkel was afkomstig van een tentoonstellingsfokker die voornamelijk (toen) op de kleur otter-zwart fokte. Soms zat er wel eens een blauwe bij en die gingen dan weg. Ik was heel blij dat ik de kans kreeg hem over te mogen nemen. Hij was daarmee ook mijn eerste otter-blauwe ram die hier kwam wonen. Bikkel heeft veel ontzettend mooie nakomelingen voort gebracht, en wat ik leuk vond is dat af en toe ook de kleur otter-zwart daarbij zat. Dat is toch wel een van mijn favoriete otter-kleurslagen. Helaas zag ik zondag 20 november in de middag dat hij wat zwaarder ademde. Hij werd suffig maar at nog wel gewoon. Zondag avond is hij in mijn woonkamer overleden, hij had de brokjes nog in z'n mond. Na zijn overleiden begonnen de belletjes te rinkelen dat we mogelijk wel eens te maken konden hebben met RHD. Helaas volgde na zijn dood nog veel meer verliezen. â€‹

​

bottom of page